bosk | arcadia | kostuums
Bosk
Stichting Arcadia
7 mei 2022
CREDITS
ARTISTIEK LEIDER Bruno Doedens (SLeM) INITIATOR Joop Mulder (Sense of Place) ARTISTIEK ADVISEUR Dick Hauser GELUIDSONTWERP Marc van Vliet (TUIG) en Wilco Alkema ONTWERP KOSTUUMS Eva Krammer GRAFISCHE VORMGEVING Theo Heldens CHOREOGRAFIE Klaus Jürgens COORDINATIE BEWEGING Sanne Kerkhof FILM EN FOTOGRAFIE Floris Leeuwenberg FILM Rose Casella
100 dagen lang is de binnenstad van Leeuwarden groen gekleurd. Tussen 7 mei en 14 augustus wandelden meer dan 1000 bomen door de stad. Dit ‘wandelende’ bos werd in beweging gebracht door honderden deelnemers en heeft de bomen – en daarmee de natuur – een stem gegeven. Met een Bo(o)mvol programma van exposities, tentoonstellingen, optredens en bijeenkomsten, publicaties in verschillende on- en offline magazines, kranten, dagbladen, aandacht voor het thema op TV, de radio, in raadsvergaderingen en zelfs een rechtszaak voor de rechten van de natuur heeft Bosk de aandacht gevestigd op de noodzaak om anders naar de relatie tussen mens en natuur te kijken.
Eva Krammer heeft unieke crew shirts ontworpen voor de duizenden mensen die hebben geholpen bij het verzorgen en verplaatsen van het wandelende bos. Ze droegen restpartijen bedrukte merchandise- en crewshirts die over zijn gebleven van grote festivals zoals Pinkpop, Lowlands en Down the Rabithole. Voor Bosk zijn de de shirts binnenstebuiten gedraaid en geprint met een grote zeefdruk met een bomenprint van de oudste bomen van Friesland: de moerbei in Dokkum, de zomereik in Oenkerk, de beuk in Bakkeveen, de witte paardenkastanje in Joure, enz. De shirts kregen hierdoor een tweede leven en waren een duurzaam souvenir voor de deelnemers. De Captains die leiding gaven aan het verplaatsen van de bomen droegen rokken die gemaakt zijn van een restpartij stof voor linnen zakken en gebruikte jute koffiezakken.
Bosk is bedacht door landschapskunstenaar Bruno Doedens. Doedens experimenteert al ruim twintig jaar met het wezen van het Nederlandse landschap. Vanuit SLeM – Stichting Landschapstheater en Meer, onderzoekt hij hoe cultuur en natuur met elkaar samenhangen. In zijn essay ‘Planet Paradise’ beschrijft hij de noodzaak om de verhouding tussen mens en natuur te herzien. Bosk werd geïnitieerd door wijlen Joop Mulder (1953-2021). Mulder was de bedenker en lang creatief directeur van Oerol. Hij zag ‘het eiland als podium’ en zette daarbij het bijzondere landschap van Terschelling in de schijnwerpers. Nadat Joop Oerol verliet, richtte hij zich fulltime op zijn andere initiatief: Sense of Place. Een culturele ontwikkelorganisatie in het Waddengebied.
PRIJZEN
– Bosk is winnaar van de Dutch Design Awards 2023 in de categorie Habitat
– Bosk is winnaar van de Public Award Dutch Design Awards 2023
– Bosk is winnaar van de Evenementen Innovatieprijs 2023
RECENSIES
Interviews:
WEBSITE
arcadia/bosk