the poverty peepshow | theatergroep younggangsters | kostuums

The Poverty Peepshow
theatergroep YoungGangsters
premiere 9 juli 2021

concept & regie: Annechien de Vocht
spel: Susannah Elmecky, Barry Emond, Linda Lugtenborg, Rutger Remkes
tekst: Michael Bijnens
dramaturgie: Marijn van der Jagt
geluidsontwerp: Tjalling Schrik en Jeroen Roelofsen
decorontwerp: Ruben Wijnstok
kostuumontwerp: Elian Smits en Eva Krammer
techniek: Rik van der Veen
zakelijke leiding: Tamara Keasberry
productie: ‘n More productions
publiciteit: Lonneke van Eden
campagnefoto: Casper Koster
campagnevormgeving: Esther de Boer
scènefoto’s: Bart Grietens

The Poverty Peepshow van theatergroep YoungGangsters is a milliondollar ride you’ll never forget! Met televisieprogramma’s als Een dubbeltje op z’n kant en Effe geen cent te makken als voorbeeld,zet (ook) YoungGangsters armoede in als winstmodel. Betreed onze zinderende attractie: het spookhuis van de armoede als smakelijk spektakel.

In The Poverty Peepshow wordt armoede een ware belevenis. Je ruikt de schimmel in een verkrotte woning, voelt de druppels van het lekkende dak en hoort de knorrende magen. Je bent getuige van een live huisuitzetting en zit vooraan bij de hartverscheurende strijd tussen de deerniswekkende bewoners van het pand en de onverbiddelijke handhavers van de wet. Vergeet de kermis, Efteling of Duinrell, The Poverty Peepshow is worth your money!

Sinds de roemruchte intrede van de Tokkies op nationale televisie, is de armoede-realityshow niet meer weg te denken uit het programma-aanbod. ‘Steenrijk, straatarm’, ‘Rondkomen in de Schilderswijk’, ‘Dubbeltje op z’n kant’, ‘De andere kant van Nederland’ en ‘Uitstel van executie’ geven de kijkers de kans om zich te verlekkeren aan de ellende van anderen. Al die programma’s brengen armoede terug tot het drama van een individu, zonder de maatschappelijke context daarbij te betrekken.

De stereotypen die televisiemakers ons voorschotelen in deze zogenaamde ‘Poverty Porn’ hebben grote gevolgen. Niet alleen zijn ze bijzonder kwetsend voor iedereen die financiële problemen heeft, maar ze zijn ook van invloed op het vertekende beeld van armoede dat zich in ons collectieve bewustzijn heeft genesteld. Met The Poverty Peepshow legt YoungGangsters de mechanismes van deze beeldvorming bloot, maar niet zonder er zelf een slaatje uit te slaan.

Trailer:
file:///Users/evakrammer/Desktop/The%20Poverty%20Peepshow%20trailer%20from%20YoungGangsters%20on%20Vimeo.webarchive

Recensies:
https://www.theaterkrant.nl/recensie/the-poverty-peepshow/younggangsters/

Interviews:
https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/annechien-de-vocht-over-haar-poverty-peepshow-het-idee-bestaat-dat-arme-mensen-verantwoordelijk-zijn-voor-hun-eigen-ongeluk~b5071cff/

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/07/07/een-theatervoorstelling-als-minipretpark-waarin-publiek-zich-aan-armoede-mag-laven-a4050202

https://www.telegraaf.nl/entertainment/502851012/armoede-porno-onder-de-loep-in-the-poverty-peepshow