bleekneusjes | karavaan ism mediaridders | scenografie

Bleekneusjes
Stichting MediaRidders ism Karavaan en Artiance
première: 25 mei 2017

idee: Hans Man in ’t Veld, Klemens Patijn en Jasmijn Snoijink
regie: Hans Man in ’t Veld en Koen Jantzen
scenario: Marlies Bosmans
tekstbijdragen: Adriaan van Dis, Jasmijn Snoijink en Koen Jantzen
muzikale leiding: Bart Sietsema
spelers en makers: Jonata Taal, Lusanne Arts, Marlies Bosmans, Bart Sietsema, Daphne Wellens, Armen Melkonian, Syoma Ekhart en Joshua Albano
spel: productieklas Artiance olv Hanneke Vries
scenografie: Eva Krammer
scènefotografie: Ben van Duin
productieleider: Tobias Verhagen
zakelijk leiding: Thijs de Wit

Een verhaal over anders zijn. Bij een groep willen horen. Over je ontheemd voelen en heimwee. Over de tussentijd en de tijd die voorbij gaat.

Bleekneusjes brengt de bijzondere geschiedenis van de koloniehuizen tot leven. Een geschiedenis van sociale bewogenheid, verheffing van de lagere klasse, ‘rust, reinheid en regelmaat’ en diepe gevoelens van heimwee in een sterk verzuilde samenleving. Herinneringen van oud-bleekneusjes, kinderverzorgsters, vluchtelingen en Adriaan van Dis vormen de basis voor Bleekneusjes. Een voorstelling vanuit de Werkteatertraditie, waar journalistiek onderzoek, improvisatie van de makers en samenwerken centraal staan. Bleekneusjes is een theatrale wandeling door het landschap en de tijd. Een muzikale voorstelling rond koloniehuizen.

Bleekneusjes is mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds, BNG Cultuurfonds, Gemeente Bergen NH, TAQA Cultuurfonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, Lira Fonds, Gemeente Arnhem de P.W. Janssen’s Friesche Stichting en crowdfunding.